SmagLivet

Sødt som surt

* Varme Hveder (Mælke- og Hvedefri)

Skriv en kommentar

Så nærmer den næste helligdag sig med hastige skridt, og i vores familie har vi altid fejret Store Bededag med varme hveder. Denne tradition med at spise varme hveder aftenen før Store Bededag, er en gammel skik, der havde praktisk betydning, da bagerne ikke måtte arbejde på helligdage, og derfor bagte disse lækre og store boller som folk kunne varme i helligdagene.

Denne version er helt uden hvede- og mælkeprodukter, og passer perfekt til en aftenstund i godt selvskab. Kæresten herhjemme her i hvert fald godkendt dem.

Varme hveder

Opskriften som jeg lavede den: (6-7 store hvedeknopper)

  • 2,5 dl. lunkent vand
  • 1 spsk. HUSK (jeg bruger den grønne pakning)
  • 1 æg
  • 20 g. sukker
  • 20 g. gær
  • 60 g. FRI, mælkefri margarine, smør eller lignende
  • 50 g. maizena
  • 250 g. melmix (jeg brugte en fra Schär)
  • 1 tsk. kardemomme
  • lidt salt

Bland vand med HUSK i en røremaskine eller skål og lad det stå og trække i ca. 5 minutter. Heri udrøres gæren og ægget tilsættes efterfølgende. De resterende ingredienser tilsættes dejen, som æltes ved hjælp af røremaskine eller håndmikser i 10-15 minutter. Når dejen er æltet færdig og er blevet smidig, stilles den til hævning i 30 minutter med et klæde over sig.

Dejen formes til boller som stilles tæt i en form beklædt med bagepapir. Boller formes nemmest med våde hænder.

Bollerne hæver nu ydeligere i 30-50 minutter, herefter pensles de med et sammenpisket æg eller lidt smagsneutral olie, og bages ved 200 grader i 13-18 minutter, til de er gyldne. Køl hvederne af på en rist og nyd dem som de er, eller rist dem let lige før servering og spis dem med rigelige mængder smør og hjemmelavet marmelade.

Varme hveder

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s